Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΔΡΑΣ,ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ -ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝ & ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΡΟΥ,ΓΑΛΑΤΑ,ΜΕΘΑΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 3ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π.ΑΤΤΙΚΗΣ 2007-2013.

Κύριοι,

Το παρακάτω κείμενο που σας παραδίδουμε είναι απόρροια της προσπάθειας δύο χρόνων των κατοίκων των νήσων του Πόρου,της Ύδρας και των Σπετσών, που με την συλλογή χιλιάδων υπογραφών των κατοίκων των, με συγκεντρώσεις ,αναφορές και αποφάσεις που έχουν σταλεί στον ημερήσιο τύπο, στα γραφεία των βουλευτών της περιφέρειας μας και επικεντρώνετε στην προσπάθεια και την ανάγκη μας να έχουμε επικοινωνία με το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά , με πλοία ασφαλή , με φτηνό εισιτήριο, για όλη την διάρκεια του έτους .
Θεωρούμε αναγκαίο ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά η θέσπιση του "μεταφορικού ισοδύναμου" με την σύσταση ενιαίου συγκοινωνιακού φορέα για όλα τα νησιά , όπως οφείλει η Ελληνική πολιτεία , σεβόμενη και κάνοντας πράξη το άρθρο 101 του Συντάγματος περί "νησιωτικότητας" και το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών περί αξιόπλοου-φτηνού-γρήγορου-τακτικού πλοίου σε όλη την ελεύθερη Ευρωπαϊκή επικράτεια.
Σας παρακαλούμε όπως ανοίξετε τους κωδικούς ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ και επίγειοι θαλάσσιοι οδοί μέσα από το ΕΣΠΑ για το κτίσιμο πλοίων με σκοπό την ανάπτυξη και βιωσιμότητα των νησιών μας.
Βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την αξία της διατήρησης και ανάπτυξης των μικρών νησιών της περιφέρειας , ελπίζουμε στην θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας.

Aκολουθούν 2.000 υπογραφές κατοίκων.
------------------------------------------------------------------------------------
προτείνεται:

- Η οργάνωση ενός συστήματος παροχής κοινωνικού αγαθού και όχι παραγωγή εμπορεύματος με σκοπό το κέρδος, με έμπρακτη εφαρμογή του συνταγματικού άρθρου 101, παρ. 4 για «τις νησιωτικές περιοχές».

- Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών που προϋποθέτει: τακτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις, δημόσιου χαρακτήρα εθνικό αερομεταφορέα (Ολυμπιακή) με συνεχή βελτίωση αεροπορικών υπηρεσιών για τα νησιά, ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμοποίησης και άλλων μέσων όπως υδροπλάνα, ελικόπτερα, κλπ για την κάλυψη ειδικών αναγκών. Αυτό το σύστημα των πολλαπλών και συμπληρωματικών μέσων απαιτεί ένα ενιαίο κέντρο επιτελικής διεύθυνσης, προγραμματισμού εποπτείας και ελέγχου.

- Διάθεση δημοσιονομικών πόρων, οι οποίοι σήμερα διατίθενται για την επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών - επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου, που φτάνουν το 40% μιας επένδυσης και παροχή δυνατοτήτων χαμηλότοκου δανεισμού, ως τα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ.

- Δημιουργία ενός δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, υπεύθυνου για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων για την κάλυψη των άγονων γραμμών, την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και την ρύθμιση του συστήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

- Η συνύπαρξη του δημόσιου αυτού φορέα με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων.

- Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων, όπως: η καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», η ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, «ελευθέρας» για τους φοιτητές των ανώτατων ιδρυμάτων στα νησιά, έκπτωση 50% έκπτωση για όλη την νεολαία.

- Θεσμοθέτηση Χάρτας με τα δικαιώματα των πολιτών-επιβατών-χρηστών των υπηρεσιών της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

- Διασφάλιση με αποτελεσματικό τρόπο των συνθηκών ασφαλούς εργασίας και ικανοποιητική αμοιβή των ναυτικών, διαφύλαξη των κεκτημένων, συνεχής παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

- Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών, όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα. Το Ε.Σ.Π.Α. πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών.

- Δημιουργία ενός Διεθνούς Ευρωπαϊκού Φόρουμ για κοινωνικά υπεύθυνες και οικολογικά συμβατές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αργοπεθαίνει.....

Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει περπατησιά,
όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει
όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια,
που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο,
που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.
Αργοπεθαίνει
όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι,
όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.
Αργοπεθαίνει
όποιος δεν ταξιδεύει,
όποιος δεν διαβάζει,
όποιος δεν ακούει μουσική,
όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.
Αργοπεθαίνει
όποιος καταστρέφει τον έρωτά του,
όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν,
όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.
Αργοπεθαίνει
όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει,
όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.
Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις,
όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός
χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη
από το απλό γεγονός της αναπνοής.
Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει
στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.


Πάμπλο Νερούντα